Ce se intampla in timpul unei operatii pentru cataracta?
In momentul in care vine vorba despre operatii pentru cataracta, multe persoane diagnosticate cu aceasta tulburare de vedere intra in panica. Este oarecum firesc sa se intample acest lucru pentru ca totusi, discutam despre o operatie.
Operatia pentru cataracta insa nu este una complicata si este necesara pentru persoanele cu aceasta afectiune a vederii, pentru a vedea din nou clar. Mai multe detalii despre aceasta operatie vom prezenta in urmatoarele randuri.
Asadar, ce se intampla in timpul unei operatii pentru cataracta?
Operatia de cataracta implica indepartarea cristalinului intunecat si inlocuirea acestuia cu un cristalin artificial transparent. Lentila artificiala, numita lentila intraoculara, este pozitionata in acelasi loc cu lentila dumneavoastra naturala. Ramane o parte permanenta a ochiului dvs.
Pentru unele persoane, alte probleme oculare interzic utilizarea lentilelor artificiale. In aceste situatii, odata ce cataracta este indepartata, vederea poate fi corectata cu ochelari de vedere sau lentile de contact.
Operatia de cataracta se face in general in ambulatoriu, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa stati intr-un spital dupa operatie. In timpul unei operatii pentru cataracta, medicul oftalmolog foloseste un anestezic local pentru a amorti zona din jurul ochiului, dar de obicei ramaneti treaz in timpul procedurii.
Este deosebit de important sa stiti ca aceasta operatie este in general sigura, dar prezinta un risc de infectie si sangerare. Operatia cataractei creste riscul de dezlipire de retina. Dupa procedura, veti avea un oarecare disconfort pentru cateva zile. Vindecarea are loc in general in cateva saptamani.
Daca aveti nevoie de o interventie chirurgicala a cataractei la ambii ochi, medicul dumneavoastra va programa o interventie chirurgicala pentru a elimina cataracta celui de-al doilea ochi dupa ce v-ati vindecat de la prima interventie chirurgicala.
Intarzierea procedurii, in general, nu va afecta cat de bine va revine vederea daca va decideti ulterior sa va operati de cataracta. Acordati-va timp pentru a lua in considerare beneficiile si riscurile operatiei de cataracta impreuna cu medicul dumneavoastra.
Cum se poate face fata cataractei inainte de operatie?
Inaintea unei operatii pentru cataracta, puteti incerca prin diferite metode sa faceti fata simptomelor. De exemplu, asigurati-va ca ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt cea mai exacta prescriptie posibila.
Utilizati o lupa pentru a citi daca aveti nevoie de ajutor suplimentar pentru citire si imbunatatiti iluminarea casei dvs. cu lampi mai multe sau mai luminoase. Un alt lucru pe care il puteti face cand stiti ca ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune de vedere, este sa limitati condusul masinii noaptea.
De asemenea, cand iesiti afara in timpul zilei, purtati ochelari de soare sau o palarie. Acest lucru va poate proteja intr-o oarecare masura ochii.
De retinut!
Masurile de autoingrijire pot ajuta pentru o perioada, dar pe masura ce cataracta progreseaza, vederea se poate deteriora si mai mult. Cand pierderea vederii incepe sa interfereze cu activitatile de zi cu zi, luati in considerare operatia de cataracta.
Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta interventie chirurgicala, este important sa luati legatura cu medicul. Acesta va poate explica mai simplu si mai pe intelesul dvs. tot ce tine de procedura.
El va poate ghida si spre cel mai bun specialist sau spre cea mai renumita clinica de oftalmologie pentru operatie. Tot el este cel care va poate incuraja cel mai bine sa optati pentru aceasta procedura.